OZIQ-OVQAT SANOATI KORXONALARINI “YASHIL” IQTISODIYOT TAMOYILLARI ASOSIDA RIVOJLANTIRISHDA ENERGIYA SAMARADORLIGINI OSHIRISH YOʻLLARI (Marketing Jurnali, 2026)
Mazkur maqolada oziq-ovqat sanoati korxonalarini “yashil” iqtisodiyottamoyillari asosida rivojlantirishda energiya samaradorligini oshirish yoʻllari tahlilqilindi. Tadqiqotda energiya resurslaridan foydalanish samaradorligini baholash uchunGreen Efficiency Index (GEI) ishlab chiqildi va uning iqtisodiy mazmuni asoslandi.Natijalar energiya sarfi va sof tushum oʻrtasidagi bogʻliqlik korxona samaradorligigasezilarli taʼsir koʻrsatishini koʻrsatdi. Tahlil davomida qayta tiklanuvchi energiyamanbalari va energiya tejovchi texnologiyalarni joriy etish samaradorlikni oshirishianiqlandi. Olingan xulosalar asosida oziq-ovqat sanoatida “yashil” energiya siyosatinikengaytirish va resurslardan oqilona foydalanish boʻyicha amaliy tavsiyalar ishlabchiqildi.
Keywords: yashil iqtisodiyot, energiya samaradorligi, oziq-ovqat sanoati, qayta tiklanuvchi energiya, GEI, resurs tejamkorlik, barqaror rivojlanish.