MINTAQA IQTISODIYOTINI BARQAROR RIVOJLANTIRISHDA TRANSPORT XARAJATLARINI OPTIMALLASHTIRISH MEXANIZMLARI (Marketing Jurnali, 2026)
Mazkur maqolada mintaqa iqtisodiyotini barqaror rivojlantirishda transportxarajatlarini optimallashtirish mexanizmlari tahlil qilindi. Tadqiqotda institutsional,infratuzilmaviy, raqamli va multimodal yondashuvlarning iqtisodiy samaradorlikkataʼsiri baholandi. Jahon banki, UNCTAD va OECD maʼlumotlari hamda Oʻzbekistontransport sektori koʻrsatkichlari asosida empirik natijalar umumlashtirildi. Tahlilnatijalari transport xarajatlarini qisqartirish logistika samaradorligini oshirganini,savdo oqimlarini tezlashtirganini va mintaqaviy raqobatbardoshlikni kuchaytirganinikoʻrsatdi. Shuningdek, infratuzilma modernizatsiyasi va raqamli tizimlar joriy etilishiiqtisodiy barqarorlikni taʼminlovchi muhim omil sifatida namoyon boʻldi. Tadqiqotyakunida amaliy tavsiyalar ishlab chiqildi.
Keywords: transport xarajatlari, logistika, mintaqaviy rivojlanish, infratuzilma, multimodal tashish, raqamli tizimlar, Oʻzbekiston