MINTAQADA TADBIRKORLIK SALOHIYATINING KORXONALAR DEMOGRAFIYASI BOʻYICHA HOLATI (Marketing Jurnali, 2026)
Mazkur maqolada Qoraqalpogʻiston Respublikasida tadbirkorlik subyektlariningholati korxonalar demografiyasi yondashuvi asosida tahlil qilindi. Tadqiqotda 2014-2025-yillarga oid statistik maʼlumotlar asosida roʻyxatdan oʻtgan, faol, nofaol, yangitashkil etilgan va tugatilgan korxonalar dinamikasi baholandi. Tarmoqlar kesimidatadbirkorlik subyektlarining tarkibi aniqlanib, ularning iqtisodiy faollikka taʼsirioʻrganildi. Natijalar xizmatlar sohasi ustunligini va ayrim salbiy demografikkoʻrsatkichlarning mavjudligini koʻrsatdi. Ekonometrik tahlil asosida korxonalar soniva tadbirkorlik subyektlari oʻrtasidagi bogʻliqlik aniqlandi. Olingan xulosalar asosidamintaqada tadbirkorlikni rivojlantirishga qaratilgan amaliy takliflar ishlab chiqildi.
Keywords: korxonalar demografiyasi, tadbirkorlik subyektlari, faol va nofaol korxonalar, yangi tashkil etilgan korxonalar, tugatilgan korxonalar, iqtisodiy faollik, mintaqaviy rivojlanish