TURIZM OBYEKTLARINI RAQAMLI TEXNOLOGIYALAR ASOSIDA RIVOJLANTIRISHNING TASHKILIY-IQTISODIY MEXANIZMLARI (Marketing Jurnali, 2026)
Mazkur tadqiqotda turizm obyektlarini raqamli texnologiyalar asosidarivojlantirishning tashkiliy-iqtisodiy mexanizmlari oʻrganildi. Tadqiqot davomidaraqamlashtirish jarayonining xizmat sifati, tezkorlik va iqtisodiy samaradorlikka taʼsiritahlil qilindi. Onlayn bronlash tizimlari, mobil ilovalar va elektron toʻlovplatformalarining joriy etilishi mijozlar qoniqish darajasini oshirgani va xizmatkoʻrsatish vaqtini qisqartirgani aniqlandi. Statistik tahlil natijalari raqamlashtirilganturizm obyektlarida mijozlar soni va daromad koʻrsatkichlari yuqori ekanliginikoʻrsatdi. Shu bilan birga, infratuzilma, kadrlar va moliyaviy xarajatlar bilan bogʻliqcheklovlar mavjudligi qayd etildi. Tadqiqot yakunida raqamli transformatsiyanisamarali amalga oshirish boʻyicha amaliy takliflar ishlab chiqildi.
Keywords: raqamli turizm, turizm obyektlari, raqamlashtirish, onlayn bronlash, sunʼiy intellekt, iqtisodiy samaradorlik, xizmat sifati