MINTAQAVIY IQTISODIY SALOHIYATDAN FOYDALANISH JARAYONLARINI PROGNOZ QILISH (Marketing Jurnali, 2026)
Mazkur maqolada mintaqaviy iqtisodiy salohiyatdan foydalanish jarayonlariniprognoz qilishning nazariy va amaliy jihatlari tahlil qilindi. Tadqiqot davomidahududiy resurslarning tarkibiy elementlari tizimlashtirildi va Xorazm viloyati misolidamakroiqtisodiy ko‘rsatkichlar dinamikasi o‘rganildi. Statistik ma’lumotlar asosidakorrelyatsion-regression bog‘liqliklar aniqlanib, iqtisodiy o‘sishga ta’sir etuvchiomillar baholandi. Box-Jenkins metodologiyasi asosida qisqa va o‘rta muddatliprognozlar ishlab chiqildi. Natijalar hududiy iqtisodiyotda investitsiyalar, sanoat vaeksport omillarining ustuvor ahamiyatini ko‘rsatdi. Tadqiqot yakunida mintaqaviyboshqaruv samaradorligini oshirishga qaratilgan ilmiy asoslangan takliflar ishlabchiqildi.
Keywords: mintaqaviy salohiyat, prognozlash, iqtisodiy o‘sish, investitsiya, ekonometrik model, hududiy rivojlanish.