TEMIR YOʻL TRANSPORTIDA MAHALLIY YOʻNALISHLARDA YOʻLOVCHI TASHISHNI OSHIRISHNING IQTISODIY ASPEKTLARI (Marketing Jurnali, 2026)
Mazkur maqolada Oʻzbekistonda temir yoʻl transportida mahalliy yoʻnalishlarboʻyicha yoʻlovchi tashishni rivojlantirishning iqtisodiy jihatlari tahlil qilindi.Tadqiqotda transport xizmatlari dinamikasi, infratuzilma holati hamda yoʻlovchi oqimikoʻrsatkichlari oʻrganildi. Toshkent-Andijon yoʻnalishi misolida mavjud imkoniyatlarva rivojlanish omillari baholandi. Yuqori tezlikdagi elektr poyezdlarini joriy etishningiqtisodiy samaradorligi, jumladan vaqt tejamkorligi, passajiropotok oʻsishi vamoliyaviy natijalarga taʼsiri aniqlangan. Shuningdek, transport tizimini modernizatsiyaqilish orqali xizmat sifatini oshirish va temir yoʻl transportining raqobatbardoshliginikuchaytirish yoʻnalishlari asoslandi.
Keywords: temir yoʻl transporti, yoʻlovchi tashish, passajiropotok, iqtisodiy samaradorlik, infratuzilma, elektr poyezdlar, transport xizmatlari, Toshkent-Andijon yoʻnalishi.