TURIZM QISHLOGʻI KONSEPSIYASINING QISHLOQ TURIZMI VA MEHMONXONA FAOLIYATI INTEGRATSIYASI NUQTAYI NAZARIDAN NAZARIY YONDASHUVLARI (Marketing Jurnali, 2026)
Mazkur maqolada turizm qishlogʻi konsepsiyasi qishloq turizmi, mahalliyhamjamiyatga asoslangan turizm (community based tourism, CBT), barqaror turizm,destinatsiya boshqaruvi va mehmonxona faoliyati integratsiyasi nuqtayi nazaridannazariy jihatdan tahlil qilindi. Tadqiqotning maqsadi turizm qishlogʻini faqat hududiyyoki etnografik birlik sifatida emas, balki koʻp subyektli boshqaruv, tunab qolishgayoʻnaltirilgan xizmatlar zanjiri, mahalliy ishtirok va barqaror rivojlanish tamoyillarigaasoslangan kompleks destinatsiya modeli sifatida talqin qilishdan iborat. Tadqiqotdatizimli yondashuv, qiyosiy tahlil, kontent tahlil va konseptual sintez usullaridanfoydalanildi. Qishloq turizmi turizm qishlogʻining resurs va tajriba bazasini,hamjamiyatga asoslangan turizm mahalliy ishtirok mexanizmini, barqaror turizmrivojlanish mezonlarini, destinatsiya boshqaruvi koordinatsiya va bozorga chiqarishmexanizmini, mehmonxona faoliyati esa mazkur tizimning markaziy infratuzilmaviyva iqtisodiy boʻgʻinini shakllantirishi asoslab berildi. Maqolada Oʻzbekiston sharoitidaturizm qishlogʻi modelini ilmiy asoslash uchun mualliflik konseptual yondashuvi taklifetilgan.
Keywords: turizm qishlogʻi, qishloq turizmi, hamjamiyatga asoslangan turizm, barqaror turizm, destinatsiya boshqaruvi, mehmonxona faoliyati, oilaviy mehmon uylari, qishloq hududlari.