YASHIL IQTISODIYOT VA BARQAROR RIVOJLANISH SHAROITIDA HUDUDDA SANOAT KORXONALARI FAOLIYATINI BOSHQARISHNING TASHKILIY-IQTISODIY MEXANIZMINI TAKOMILLASHTIRISH (Marketing Jurnali, 2026)
Mazkur maqolada yashil iqtisodiyot va barqaror rivojlanish sharoitida hududdagisanoat korxonalari faoliyatini boshqarishning tashkiliy-iqtisodiy mexanizmi tadqiqqilindi. Tadqiqotda ESG boshqaruvi, xalqaro hisobot standartlari, yashil moliya vasirkulyar iqtisodiyot yondashuvlari o‘rganildi. Korxonalar faoliyatini ekologik,iqtisodiy, ijtimoiy va boshqaruv ko‘rsatkichlari asosida baholovchi integral barqarorlikindeksi ishlab chiqildi. Natijalar sanoat korxonalarini barqaror, o‘rtacha barqaror vaxavfli toifalarga ajratish imkonini berganini ko‘rsatdi. Shuningdek, “Yashil universitet- Yashil korxona - Aholi” modeli asosida hududiy klaster mexanizmi taklif qilindi.Tadqiqot natijalari yashil investitsiyalarni jalb qilish, resurs samaradorligini oshirishva hududiy sanoat siyosatini takomillashtirish uchun amaliy asos bo‘lib xizmat qilgan.
Keywords: yashil iqtisodiyot, ESG boshqaruvi, barqaror rivojlanish, sanoat korxonalari, integral indeks, yashil moliya, sirkulyar iqtisodiyot, hududiy klaster.