ENERGETIKA TAʼMINOTI TIZIMIDA MAVJUD TEXNOLOGIK ESKIRISH MUAMMOLARI VA ULARNI BARTARAF ETISHNING IQTISODIY MEXANIZMLARINI TAKOMILLASHTIRISH (Marketing Jurnali, 2026)
Mazkur maqolada energetika ta’minoti tizimida texnologik eskirish muammolariva ularni bartaraf etishning iqtisodiy mexanizmlari tahlil qilindi. Tadqiqotda uzatish vataqsimlash tarmoqlarining eskirish darajasi, texnik yo‘qotishlar hamda investitsionehtiyojlar baholandi. Tarif islohoti, davlat-xususiy sheriklik, uglerod kreditlari vaaralash moliyalashtirish vositalarining o‘zaro ta’siri o‘rganildi. Natijalar texnologikyangilanishni moliyalashtirish ko‘p manbali yondashuv asosida amalga oshirilganiniko‘rsatdi. Energetika infratuzilmasini modernizatsiya qilish iqtisodiy samaradorlik vaenergiya xavfsizligini ta’minlashda muhim omil sifatida belgilandi. Tadqiqot yakunidamexanizmlarni integratsiyalash asosida amaliy takliflar ishlab chiqildi.
Keywords: energetika tizimi, texnologik eskirish, tarif islohoti, davlat-xususiy sheriklik, uglerod krediti, investitsiya, modernizatsiya.