TOʻQIMACHILIK KORXONALARINING BOZORDAGI IMKONIYATLARI VA RIVOJLANISH OMILLARI TAHLILI (Marketing Jurnali, 2026)
Mazkur maqolada toʻqimachilik korxonalarining bozordagi imkoniyatlari varaqobatbardoshligini oshirish omillari tahlil qilindi. Tadqiqot davomida investitsiyalar,innovatsion faoliyat, marketing strategiyalari va eksport salohiyatining korxonalarrivojlanishiga taʼsiri statistik hamda ekonometrik usullar asosida baholandi.Oʻzbekiston toʻqimachilik sanoatining 2020-2024 yillardagi asosiy koʻrsatkichlaritahlil qilinib, tayyor mahsulotlar ulushi va eksport hajmida barqaror oʻsish kuzatilganianiqlandi. Regressiya modeli natijalari investitsiyalar eksport samaradorligiga engkuchli taʼsir etuvchi omil ekanligini koʻrsatdi. Integral indeks asosida korxonalarsalohiyati baholandi hamda innovatsiya, modernizatsiya va marketing faoliyatinirivojlantirish boʻyicha ilmiy xulosalar ishlab chiqildi.
Keywords: toʻqimachilik sanoati, raqobatbardoshlik, eksport salohiyati, investitsiya, innovatsiya, marketing strategiyasi, qiymat zanjiri, modernizatsiya, ekonometrik tahlil, integral indeks.