KORXONALAR IQTISODIY SAMARADORLIGINI OSHIRISHDA XORIJ TAJRIBALARI VA ULARNI MAMLAKATGA JORIY QILISH (Marketing Jurnali, 2026)
Mazkur maqolada korxonalar iqtisodiy samaradorligini oshirishda xorijiytajribalar va ularni Oʻzbekiston sharoitiga moslashtirish masalalari tadqiq etildi.Tadqiqotda Yaponiya, Germaniya va Janubiy Koreya korxonalarida qoʻllanilganboshqaruv modellari, raqamlashtirish strategiyalari hamda innovatsion yondashuvlartahlil qilindi. Empirik maʼlumotlar asosida mahalliy korxonalarda “kayzen”, “5S”,Sanoat 4.0 va kross-funksional boshqaruv tizimlarini joriy etish natijalari baholandi.Natijalar korxona samaradorligi mehnat unumdorligi, raqamli transformatsiya,korporativ madaniyat va xodimlar malakasi bilan bevosita bogʻliqligini koʻrsatdi. Xorijtajribalarini bosqichma-bosqich joriy etish, kadrlar salohiyatini rivojlantirish va ochiqinnovatsiyalar tizimini kengaytirish boʻyicha ilmiy xulosalar ishlab chiqildi.
Keywords: iqtisodiy samaradorlik, korxona boshqaruvi, kayzen, Sanoat 4.0, raqamlashtirish, innovatsiya, korporativ madaniyat, mehnat unumdorligi, boshqaruv tizimi, xorij tajribasi.