OʻZBEKISTONDA TEMIR YOʻL VA AVTOMOBIL TRANSPORTLARI OʻRTASIDAGI RAQOBATNING ZAMONAVIY HOLATI VA RIVOJLANISH TENDENSIYALARI (Marketing Jurnali, 2026)
Mazkur maqolada Oʻzbekistonda temir yoʻl va avtomobil transportlari oʻrtasidagiraqobat holati statistik maʼlumotlar asosida tahlil qilingan. Tadqiqotda yuk tashishhajmi, yuk aylanmasi, tarif rentabelligi, xarajatlar tarkibi hamda moliyaviysamaradorlik koʻrsatkichlari oʻrganilgan. Tahlil natijasida avtomobil transporti yuktashish hajmida ustunlik qilgani, temir yoʻl transporti esa uzoq masofali tashuvlar,xavfsizlik va ekologik samaradorlik boʻyicha yuqori natija koʻrsatgani aniqlangan.Temir yoʻl tizimidagi tarif siyosati, infratuzilma modernizatsiyasi va multimodalintegratsiya masalalari baholangan. Tadqiqot yakunida logistika tiziminiraqamlashtirish va “yashil transport” texnologiyalarini rivojlantirish boʻyicha ilmiyamaliytakliflar ishlab chiqilgan.
Keywords: transport tizimi, temir yoʻl transporti, avtomobil transporti, raqobatbardoshlik, logistika, yuk tashish, multimodal transport, tarif siyosati, infratuzilma, raqamlashtirish.