HUDUDIY INVESTITSIYALARNI BAHOLASHNING EKONOMETRIK MODELI (Marketing Jurnali, 2026)
Mazkur maqolada Namangan viloyatida hududiy investitsiyalar samaradorliginibaholashning ekonometrik modeli ishlab chiqildi. Tadqiqotda 2010-2024-yillarstatistik ma’lumotlari, ekspert baholash usuli va korrelyatsion-regression tahlilnatijalari asosida investitsiyalarga ta’sir etuvchi asosiy omillar aniqlangan. Bandlik,korxonalar soni, aholi daromadlari va investitsion muhit ko‘rsatkichlarininginvestitsiyalar hajmiga ta’siri baholangan. Logarifmik regressiya modeli yordamida2025-2030-yillarga mo‘ljallangan investitsiya prognozlari ishlab chiqilgan. Tadqiqotnatijalari hududiy investitsiya siyosatini takomillashtirish, mahalliy investorlarniqo‘llab-quvvatlash va investitsiya loyihalarini tanlash samaradorligini oshirishbo‘yicha amaliy tavsiyalarni shakllantirgan.
Keywords: hududiy investitsiyalar, ekonometrik model, regressiya tahlili, investitsion muhit, prognozlash, korrelyatsiya, ELECTRE usuli, bandlik, investitsiya siyosati, Namangan viloyati.