OʻZBEKISTONDA MEVA-SABZAVOTCHILIK KOOPERATSIYALARINING HOZIRGI HOLATI, SAMARADORLIKNI OSHIRISH YOʻLLARI (Marketing Jurnali, 2026)
Mazkur maqolada Oʻzbekistonda meva-sabzavotchilik kooperatsiyalarininghozirgi holati va ularning samaradorligini oshirish yoʻllari tahlil qilingan. Tadqiqotdavomida meva-sabzavot mahsulotlari eksportining oʻsish dinamikasi,kooperatsiyalarning iqtisodiy ahamiyati hamda tarmoqdagi mavjud muammolaroʻrganilgan. Kooperativlarning moliyalashtirish, infratuzilma, boshqaruv va eksportbozorlariga chiqish bilan bogʻliq cheklovlari aniqlangan. Xorijiy tajriba asosidakooperatsiyalar samaradorligini oshirishga qaratilgan tashkiliy-iqtisodiy mexanizmlarasoslab berilgan. Tadqiqot natijasida kooperatsiyalarni rivojlantirish kichik ishlabchiqaruvchilarning raqobatbardoshligini oshirish, eksport hajmini kengaytirish vaqishloq aholisining daromadlarini barqaror koʻpaytirishga xizmat qilishi aniqlangan.
Keywords: meva-sabzavotchilik, kooperatsiya, eksport, qishloq xoʻjaligi, logistika, infratuzilma, raqobatbardoshlik, fermer xoʻjaliklari.