SAVDO XIZMATLARINI KOʻRSATISHDA RAQAMLI MARKETING INFRATUZILMASINING RIVOJLANISH HOLATI (Marketing Jurnali, 2026)
Maqolada savdo xizmatlarini koʻrsatish sohasida raqamli marketinginfratuzilmasining shakllanishi, uning asosiy tarkibiy elementlari va OʻzbekistonRespublikasidagi rivojlanish holati tahlil qilingan. Raqamli marketinginfratuzilmasining zamonaviy tarkibi (elektron tijorat platformalari, ijtimoiy tarmoqlar,mobil ilovalar, raqamli toʻlov tizimlari, CRM va analitika tizimlari, logistikaxizmatlari) oʻrganildi. 2020-2025-yillar oraligʻida Oʻzbekiston elektron tijoratbozorining 7,2 baravar oʻsgani, raqamli toʻlovlar hajmining 8,5 baravar oshganistatistik tahlil orqali asoslangan. Korxonalarda raqamli marketing kanallariningsamaradorligi (ROI, CAC, LTV) hisoblash usullari, hamda raqamli marketinginfratuzilmasini rivojlantirishning ustuvor yoʻnalishlari taklif etilgan. Tadqiqotnatijalari mintaqaviy va respublika miqyosida savdo korxonalarining raqamlitransformatsiyasini tezlashtirishga xizmat qiladi.
Keywords: raqamli marketing, infratuzilma, savdo xizmatlari, elektron tijorat, marketpleys, ijtimoiy tarmoqlar marketingi, SEO, SEM, mobil marketing, CRM, raqamli toʻlov tizimlari, omnikanal, ROI, CAC, raqamli transformatsiya.