SANOAT KORXONALARIDA ISHLAB CHIQARISHNING EKOLOGIK SAMARADORLIGINI BAHOLOVCHI INTEGRAL KOʻRSATKICHLAR TIZIMINI ISHLAB CHIQISH (Marketing Jurnali, 2026)
Mazkur tadqiqotda sanoat korxonalarida ishlab chiqarishning ekologiksamaradorligini baholovchi integral koʻrsatkichlar tizimi ishlab chiqildi. Tadqiqotdavomida eko-samaradorlik konsepsiyasi, ISO 14045 standarti va kompozitkoʻrsatkichlarni qurish metodologiyasi asos qilib olindi. Taklif etilgan tizim resurssamaradorligi, emissiya va chiqindi yuki hamda iqtisodiy-ekologik qiymat bloklariniqamrab oldi. Koʻrsatkichlarni yagona oʻlchovga keltirish uchun normallashtirish,vaznlash va chiziqli agregatsiya usullari qoʻllanildi. Natijalar integral baholashkorxonalarning ekologik holatini qiyoslash, zaif yoʻnalishlarni aniqlash va boshqaruvqarorlarini asoslashda samarali vosita boʻlganini koʻrsatdi. Tadqiqot sanoatkorxonalarida resurs tejamkorligi, yashil investitsiyalar va barqaror ishlab chiqarishnirivojlantirish boʻyicha amaliy tavsiyalar berdi.
Keywords: ekologik samaradorlik, integral koʻrsatkich, sanoat korxonasi, resurs samaradorligi, emissiya, chiqindilar, ISO 14045, kompozit indeks, yashil investitsiya.