TRANSPORT VA AXBOROT LOGISTIKASI: OʻZARO BOGʻLIQLIK,TIZIMLI YONDASHUV VA RAQAMLI TRANSFORMATSIYANING IQTISODIY SAMARADORLIKKA TAʼSIRI (Marketing Jurnali, 2026)
Mazkur tadqiqotda transport va axborot logistikasining oʻzaro bogʻliqligi tizimliyondashuv asosida tahlil qilindi. Unda logistika jarayonlarida raqamli texnologiyalar,sunʼiy intellekt, IoT va elektron platformalarning qoʻllanilishi natijasida iqtisodiysamaradorlik oshgani koʻrsatildi. Tadqiqot davomida Oʻzbekiston transport-logistikatizimining rivojlanish tendensiyalari, amaldagi raqamli platformalar hamda xalqarotajribalar oʻrganildi. Natijalarda transport va axborot oqimlarining integratsiyasiyetkazib berish muddatlarini qisqartirgani, xarajatlarni kamaytirgani va boshqaruvsifatini yaxshilagani aniqlandi. Raqamli transformatsiya jarayonida uchraydiganmuammolar baholandi hamda ularni bartaraf etishga qaratilgan tavsiyalar ishlabchiqildi. Tadqiqot transport-logistika tizimini modernizatsiya qilish va milliyiqtisodiyot raqobatbardoshligini oshirish yoʻnalishlarini asoslab berdi.
Keywords: transport logistikasi, axborot logistikasi, raqamli transformatsiya, sunʼiy intellekt, IoT, logistika tizimi, iqtisodiy samaradorlik, taʼminot zanjiri.