HUDUDIY QURILISH KLASTERLARIDA KICHIK BIZNESNING ISHTIROKI VA INTEGRATSION ALOQALAR SAMARADORLIGINI BAHOLASH (Marketing Jurnali, 2026)
Mazkur tadqiqotda hududiy qurilish klasterlarida kichik biznes subyektlariningishtiroki va integratsion aloqalar samaradorligi baholandi. Tadqiqot davomida klastertarkibidagi kichik biznesning iqtisodiy, tashkiliy va ijtimoiy natijalarga taʼsiri tahlilqilindi. Integratsion aloqalarning vertikal, gorizontal, diagonal hamda axborotalmashinuvi shakllari oʻrganildi. Qurilish klasterlarida kichik biznes subyektlari sonjihatidan ustun mavqega ega ekani, ularning iqtisodiy faolligi izchil oshib borganianiqlandi. Muallif tomonidan Integratsion Aloqalar Samaradorligi Indeksi ishlabchiqildi va amaliy maʼlumotlar asosida baholandi. Natijalar klasterlar doirasidahamkorlikning rivojlanishi xarajatlar tejamkorligini, ish oʻrinlari yaratishni vaiqtisodiy samaradorlikni oshirganini koʻrsatdi. Tadqiqot hududiy qurilish klasterlaridakichik biznes integratsiyasini takomillashtirish boʻyicha amaliy tavsiyalarnishakllantirdi.
Keywords: hududiy klaster, qurilish sanoati, kichik biznes, integratsion aloqalar, samaradorlik, subpudrat, iqtisodiy rivojlanish, IASI indeksi.