SOLIQ TIZIMIDA SOLIQ XAVFINI ANIQLASH METODOLOGIYASINI TAKOMILLASHTIRISH (Marketing Jurnali, 2026)
Mazkur tadqiqotda raqamli iqtisodiyot sharoitida soliq xavfini aniqlashmetodologiyasini takomillashtirish masalalari tahlil qilindi. Tadqiqot davomida soliqxavfini boshqarishning nazariy asoslari, xalqaro tajriba hamda milliy amaliyotoʻrganildi. Soliq toʻlovchilar faoliyatini segmentlash, komplayens risklarini baholash,maʼlumotlarni integratsiyalash va tarmoqli tahlil usullaridan foydalanishningahamiyati asoslab berildi. Muallif tomonidan soliq xavfini kompleks baholashgaxizmat qiluvchi integral indeks modeli taklif etildi. Tadqiqot natijalari xavfni ertaaniqlash, soliq maʼmuriyatchiligi samaradorligini oshirish va fiskal barqarorliknimustahkamlash imkoniyatlarini koʻrsatdi. Takomillashtirilgan metodologiya soliqorganlariga resurslarni samarali taqsimlash, ixtiyoriy komplayens darajasini oshirishva raqamli maʼlumotlardan foydalanish samaradorligini kuchaytirishga xizmat qilishianiqlandi.
Keywords: soliq xavfi, soliq maʼmuriyatchiligi, komplayens, risk-menejment, integral indeks, raqamli iqtisodiyot, fiskal barqarorlik, segmentlash.