QURILISH KORXONALARIDA KORPORATIV BOSHQARUVNING IQTISODIY MOHIYATI VA ZAMONAVIY ILMIY KONSEPSIYALARI (Marketing Jurnali, 2026)
Tadqiqotda qurilish korxonalarida korporativ boshqaruvning iqtisodiy mazmuni,nazariy asoslari va zamonaviy ilmiy konsepsiyalari tahlil qilindi. Korporativboshqaruvning agentlik nazariyasi, manfaatdor tomonlar yondashuvi, tranzaksiyaxarajatlari nazariyasi hamda ESG tamoyillari qurilish tarmogʻi xususiyatlari bilanbogʻliq holda baholandi. Tadqiqot davomida qurilish korxonalarida uchraydiganagentlik munosabatlari tizimlashtirildi, manfaatdor tomonlar oʻrtasidagi aloqalaroʻrganildi va tranzaksiya xarajatlarini kamaytirish mexanizmlari asoslandi. Qurilishkorxonalari uchun gibrid korporativ boshqaruv modeli ishlab chiqildi. Xalqaro tajribahamda Oʻzbekiston amaliyoti qiyosiy tahlil qilinib, korporativ boshqaruvsamaradorligini oshirishga qaratilgan amaliy takliflar shakllantirildi. Natijalar qurilishkorxonalarining investitsion jozibadorligi, shaffofligi va uzoq muddatli barqarorrivojlanishini taʼminlashga xizmat qildi.
Keywords: korporativ boshqaruv, qurilish korxonasi, agentlik nazariyasi, ESG, manfaatdor tomonlar, risk-menejment, investitsion jozibadorlik, kuzatuv kengashi.