TEMIR YOʻL TRANSPORTI RAQOBATBARDOSHLIGINI BESH BOSQICHLI REYTING SHKALASI ASOSIDA BAXOLASHNING METODOLOGIK ASOSLAR VA AMALIY TADBIQ ETISH YOʻLLARI (Marketing Jurnali, 2026)
Mazkur maqolada temir yoʻl transporti raqobatbardoshligini baholashning beshbosqichli reyting shkalasi ishlab chiqildi va “Oʻzbekiston temir yoʻllari” AJ misolidaamaliy sinovdan oʻtkazildi. Tadqiqotda boshqaruv tizimi sifati, tashkiliy-texnik darajahamda statik raqobatbardoshlik indeksi asosida kompleks baholash metodologiyasiqoʻllanildi. Hisob-kitoblar natijasida tarmoqning umumiy raqobatbardoshlik darajasi“past” va “oʻrta” toifalar oraligʻida ekani aniqlandi. Ayniqsa, boshqaruv tizimi sifati,tarif raqobatbardoshligi va yuk tashish tezligi asosiy cheklovchi omillar sifatidabaholandi. Tadqiqot natijalari temir yoʻl transportida strategik boshqaruvnitakomillashtirish, investitsiya ustuvorliklarini belgilash hamda transport infratuzilmasisamaradorligini oshirish boʻyicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqishga xizmat qildi.
Keywords: temir yoʻl transporti, raqobatbardoshlik, reyting shkalasi, boshqaruv sifati, tashkiliy-texnik daraja, integral indeks, transport infratuzilmasi, logistika, strategik boshqaruv.