ЗЕЛЁНАЯ ЭКОНОМИКА: МЕЖДУНАРОДНЫЙ ОПЫТ И ЕГО АСПЕКТЫ В УЗБЕКИСТАНЕ (Marketing Jurnali, 2025)
В статье рассмотрен международный опыт в сфере зелёной экономики и его адаптация в Узбекистане. Анализируются подходы ЕС, Японии и Китая по снижению загрязнений, внедрению возобновляемых источников энергии и цифровой трансформации. Особое внимание уделено законодательным инициативам, углеродным сертификатам, устойчивому финансированию и поддержке «зелёного» бизнеса. В рамках стратегии «Узбекистан–2030» предложены шаги по усилению национальной экологической политики и инвестиционной инфраструктуры. Annotatsiya Ushbu maqolada yashil iqtisodiyotning xalqaro tajribalari hamda ularni O‘zbekistonda joriy etish imkoniyatlari tahlil qilingan. Yevropa Ittifoqi, Yaponiya va Xitoy tajribasi asosida atrof-muhitni muhofaza qilish, chiqindilarni qayta ishlash, "yashil" sertifikatlar, karbon bozoriga integratsiya kabi mexanizmlar ko‘rib chiqilgan. O‘zbekistonda "Uzbekistan–2030" strategiyasi doirasida yashil iqtisodiyot uchun raqamli transformatsiya, qonunchilik islohoti va "yashil" biznesni qo‘llab-quvvatlash bo‘yicha takliflar ilgari surilgan. Kalit so‘zlar: yashil iqtisodiyot, atrof-muhit, raqamli transformatsiya, karbon birjalari, xalqaro tajriba, O‘zbekiston–2030, qayta ishlash.