CHAKANA MARKETINGDA RAQAMLI INNOVATSIYALAR INVESTITSION JOZIBADORLIK OMILI SIFATIDA (Marketing Jurnali, 2025)
Korxona darajasidagi raqamli innovatsiyalar investitsion jozibadorlikni chuqurroq tushunish uchun muhim ahamiyatga ega. Propensiya balini moslashtirish va regressiya kabi turli yondashuvlar sabab-oqibat munosabatlarini aniqroq aniqlash imkonini beradi. Ushbu maqolada chakana marketing doirasida nazariy va empirik (miqdoriy) asoslangan yondashuv taklif qilinadi. Tadqiqotda soʻrovnomalar asosida maʼlumotlar yigʻiladi va ular asosida propensiya balini moslashtirish usuli yordamida model ishlab chiqiladi. Tahlilimizda korxona darajasidagi panel maʼlumotlaridan PSM asosida muvozanatlashgan maʼlumotlar toʻplami qoʻllaniladi. Chakana innovatsiyalarni taqqoslovchi mezon sifatida qoʻllash mumkin, bu esa oʻzgaruvchilarning bir vaqtning oʻzida qoʻllanilishi va tekshirilishini, shuningdek, shaffof, takrorlanadigan va ochiq platformada amalga oshirilishini nazarda tutadi. Ushbu natijalar asosida aniqlovchi omillar oʻrtasidagi oʻzaro aloqalarni va ularning birgalikda investitsion jozibadorlikka qanday taʼsir koʻrsatishini aks ettiruvchi model ishlab chiqiladi. Natijalar shuni koʻrsatadiki, raqamli innovatsiyalar korxona faoliyati va investitsion jozibadorlikka ijobiy va sezilarli darajada taʼsir koʻrsatadi. Bu taʼsir tanlovdagi farqlar, tanlov notoʻgʻriligini va endogenlikni inobatga olgan holda ham dolzarb boʻlib qoladi. Taklif etilgan konseptual asos innovatsiya taʼsirini oʻlchashni kuchaytirish imkonini beradi, sababiy taʼsir darajasini oddiy korrelyatsiyaga nisbatan ancha aniqroq aniqlash imkonini yaratadi va propensiya balini moslashtirish hamda regressiyaning birgalikda qoʻllanishining empirik afzalliklarini koʻrsatadi. Boshqaruv nuqtai nazaridan, bu yondashuv korxonalarga asosli qarorlar qabul qilishda yordam beradi va davlat siyosatini shakllantirishda chakana sektorni rivojlantirishga xizmat qiladi.