AGROKLASTER TIZIMINING IQTISODIY SALOHIYATINI OSHIRISHDA KLASTERLI TAHLIL QILISH USULLARINI OPTIMALLASHTIRISH (Marketing Jurnali, 2025)
Maqolada agroklaster tizimining iqtisodiy salohiyatini tahlil qilish usullarini oʻrganish hamda qishloq xoʻjaligini rivojlantirishdagi ahamiyati, agroklaster tizimini optimallashtirishning ekonometrik modellashtirish zaruriyati va muammolari bayon qilingan. Tadqiqotda resurslardan samarali foydalanish, investitsion jozibadorlikni oshirish, eksport salohiyatini kengaytirish va innovatsion texnologiyalarni joriy etish masalalari tahlil qilinadi. Tizimini optimallashtirish yordamida ishlab chiqarish samaradorligini oshirish, bozor talabini prognoz qilish va risklarni boshqarish imkoniyatlari baholanadi. Natijada, agroklasterlarning barqaror rivojlanishiga erishish, iqtisodiy samaradorlikni oshirish va hududiy rivojlanishni ragʻbatlantirish boʻyicha ilmiy asoslangan takliflar ishlab chiqiladi. Klasteri tahlil usuli yordamida obyektlar soni ortib borishi bilan yuzaga keladigan tahlillash jarayonlarini optimallashtirish jarayonlari tadqiq etilgan.