OZIQ-OVQAT SANOATIDA YUQORI TEXNOLOGIYALI ISHLAB CHIQARISHNI RIVOJLANTIRISHDA INTELLEKTUAL MULKNI TIJORATLASHTIRISH MEXANIZMLARINI TAKOMILLASHTIRISH (Marketing Jurnali, 2026)
Mazkur tezisda oziq-ovqat sanoatida yuqori texnologiyali ishlab chiqarishni rivojlantirishda intellektual mulkni tijoratlashtirish mexanizmlarini takomillashtirish masalalari ilmiy jihatdan yoritildi. Tadqiqot davomida patentlash, foydali model, tovar belgisi, litsenziyalash va texnologiyalar transferining iqtisodiy ahamiyati rasmiy hamda xalqaro manbalar asosida tahlil qilindi. Olingan natijalar intellektual mulk obyektlaridan samarali foydalanish innovatsion faoliyatni ragʻbatlantirish, qoʻshilgan qiymatni oshirish va oziq-ovqat sanoatining raqobatbardoshligini mustahkamlashga xizmat qilganini tasdiqladi.
Keywords: intellektual mulk, oziq-ovqat sanoati, patent, foydali model, tijoratlashtirish, texnologiyalar transferi, innovatsiyalar, raqobatbardoshlik.