TASHQI SAVDO KOʻRSATKICHLARINING KOʻP OMILLI KLASTER TAHLILI (OʻZBEKISTON MISOLIDA) (Marketing Jurnali, 2025)
Ushbu tadqiqotda Oʻzbekiston tashqi savdo jarayonlari yanada chuqur tahlil qilinib, resurslardan samarali foydalanish va amaliy tavsiyalar ishlab chiqishda guruhlash orqali amalga oshirildi. Davlat statistika qoʻmitasi hamda Jahon bankining rasmiy maʼlumotlari asosida k-means va iyerarxik klaster tahlil usullari qoʻllanildi.Tahlil jarayonida eksport va import hajmi, RCA indeksi, savdo balansi hamda oʻsish surʼati Oʻzbekiston tashqi savdo samaradorligini belgilovchi asosiy omillar sifatida baholandi. Tadqiqot natijalari mamlakatning tashqi savdo koʻrsatkichlarini klasterlash orqali tizimli tahlil qilish, ularning shakllanishiga taʼsir etuvchi determinantlarni aniqlash hamda ilmiy asoslangan iqtisodiy siyosat choralarini ishlab chiqish uchun metodologik baza yaratganini koʻrsatadi.
Keywords: Eksport hajmi; import hajmi; RCA; k-means klasterlash; iyerarxik klasterlash