HUDUDLAR BOʻYICHA MOLIYAVIY INKLYUZIYA DARAJASINI BAHOLASHGA ILMIY -USLUBIY YONDASHUVLAR (Marketing Jurnali, 2025)
Ushbu maqolada hududlar boʻyicha moliyaviy inklyuziya darajasini baholashning ilmiy -uslubiy asoslari tahlil qilingan. Tadqiqotda moliyaviy inklyuziya indeksini hisoblashning zamonaviy metodologik yondashuvlari, xususan, koʻp oʻlchamli indeks tuzish, asosiy komponentlar tahlili (PCA) va raqamli moliyaviy xizmatlar integratsiyasi kabi usullar chuqur oʻrganilgan. Maqolada jahon banki, Xalqaro Valyuta Fondi va boshqa xalqaro tashkilotlar tomonidan ishlab chiqilgan metodologiyalarning hududiy kontekstda qoʻllani lishi imkoniyatlari koʻrib chiqilgan. Tahlil natijalari shuni koʻrsatdiki, moliyaviy inklyuziya darajasini baholashda foydalanish, kirish imkoniyati va sifat oʻlchovlarini birlashtirgan kompleks yondashuv samarali natijalar beradi.
Keywords: moliyaviy inklyuziya; indeks metodologiyasi; hududiy tahlil; asosiy komponentlar tahlili; raqamli moliyaviy xizmatlar; rivojlanayotgan mamlakatlar