ERPI INDEKSI ASOSLANGAN ELEKTRON SAVDONI BOSHQARISHNING INTEGRARE TIZIMI: O‘ZBEKISTONDA ELEKTRON SAVDONI RIVOJLANISH KONSEPSIYASI, METODOLOGIYASI VA BOSHQARUV MEXANIZMLARI (Marketing Jurnali, 2025)
Maqolada Oʻzbekistonda elektron tijoratni davlat tomonidan boshqarishni takomillashtirishga yoʻnaltirilgan ERPI (E-commerce Readiness & Performance Index) integrallashgan indeksining konseptual modeli taqdim etilgan. Metodikaning asosiy xususiyati tadbirkorlarni qoʻllab -quvvatlash va rivojlantirishga asoslangan yondashuv hisoblanadi. Bunday yondashuv insonparvar boshqaruv paradigmasiga asoslanadi va unda ichki motivatsiya, konstruktiv tanlov hamda oʻsishni ragʻbatlantirishning muhimligi taʼkidlanadi. ERPI raqamli tayyorgarlik darajasi, operatsion samaradorlik va komplayens koʻrsatkichlarini baholaydi hamda biznesni rasmiy faoliyatga va yashirin iqtisodiyotidan chiqishga undovchi ijobiy motivatsiya mexanizmlarini shakllantiradi. Metodologik asos institutsional -boshqaruv tamoyillari, ragʻbatlantiruvchi boshqaruv usullari hamda xalqaro raqamli iqtisodiyot standartlariga tayanadi. Taklif etilgan model raqamli bozor shaffofligini taʼminlaydi, innovatsiyalarni ragʻbatlantiradi, davlat qoʻllab -quvvatlash vositalarining sifatini oshiradi va Oʻzbekistonda e-commerceʼning barqaror rivojlanishiga xizmat qiladi. 296
Keywords: e-commerce; ERPI indeksi; raqamli iqtisodiyot; elektron tijoratni boshqarish; integratsiyalashgan boshqaruv tizimi; platforma modeli; raqamli infratuzilma; onlayn bozorlar; elektron toʻlov tizimlari; logistika ekotizimi; maʼlumotlar analitikasi; raqamli transformatsiya