DUNYODAGI MINTAQAVIY TAFOVUTLAR: ASOSIY RIVOJLANISH KOʻRSATKICHLARI TAHLILI VA ULARNI KAMAYTIRISH BOʻYICHA YECHIMLAR (Marketing Jurnali, 2025)
Ushbu maqolada dunyoning beshta asosiy mintaqasi Osiyo, Yevrosiyo, Afrika, Shimoliy Amerika va Janubiy Amerika boʻyicha iqtisodiy va ijtimoiy rivojlanish koʻrsatkichlari chuqur tahlil qilinadi. Tadqiqot yalpi ichki mahsulot, ishsizlik darajasi va umr koʻrish davomiyligi asosida olib borilib, mintaqalar oʻrtasidagi rivojlanish darajasidagi tafovutlar ilmiy asosda yoritiladi. Tadqiqot natijalari mintaqalararo farqlarni shakllantiruvchi iqtisodiy tuzilma, mehnat bozori barqarorligi, inson kapitali darajasi va sogʻliqni saqlash tizimi holati bilan bogʻliq ekanligini koʻrsatadi. Maqolada tafovutlarni kamaytirish uchun iqtisodiy modernizatsiya, bandlik siyosatini optimallashtirish, ijtimoiy infratuzilmani rivojlantirish va inson kapitaliga sarmoya kiritish kabi amaliy yechimlar taklif etiladi. Ushbu tadqiqot global rivojlanish strategiyalarini ishlab chiqishda ilmiy asos yaratadi va mintaqaviy nomutanosibliklarni tushunishga yordam beradi.
Keywords: Mintaqaviy tafovutlar; yalpi ichki mahsulot; ishsizlik darajasi; umr koʻrish davomiyligi; iqtisodiy rivojlanish; ijtimoiy koʻrsatkichlar; global iqtisodiyot; barqaror oʻsish strategiyalari