AHOLI TURMUSH DARAJASINING KOʻP OMILLI INDIKATORLARINI SHAKLLANTIRISHNING NEYRO -RAVSHAN KLASSIFIKATSIYA MODELI (Marketing Jurnali, 2025)
Ushbu maqolada aholining turmush darajasini baholashda koʻp omilli indikatorlar tizimini shakllantirish va uni neyro -ravshan (neuro -fuzzy) klassifikatsiya modeli asosida takomillashtirish masalalari yoritilgan. Tadqiqotda demografik, iqtisodiy, ijtimoiy va infratuzilma koʻrsatkichlarini birlashtiruvchi integrativ indikatorlar tizimi ishlab chiqildi. Shuningdek, koʻrsatkichlar oʻrtasidagi noaniqlik, muvofiqlik va murakkab nolinear bogʻliqliklarni hisobga olish uchun sunʼiy neyron tarmoqlar hamda ravshan mant iq elementlari uygʻunlashtirilgan.
Keywords: turmush darajasi; koʻp omilli indikatorlar; fuzzy toifalash; fuzzy klasterlash; Fuzzy C -Means; neyro -ravshan klassifikatsiya; neyro -fuzzy model