OZIQ -OVQAT MАHSULOTLARI BOZORIDA MARKETING TADQIQOTLARINI OʼTKAZISH METODOLOGIYASINI TAKOMILLASHTIRISH (Marketing Jurnali, 2025)
Mazkur maqolada oziq-ovqat mahsulotlari bozorida marketing tadqiqotlarini samarali tashkil etishning nazariy -metodologik asoslari hamda amaliy jihatlari yoritilgan. Tadqiqotda bozordagi talab va taklif dinamikasi, isteʼmolchilarning xarid xulq-atvori, raqobat muhiti, narx lar oʻzgaruvchanligi hamda mahsulot sifatiga oid omillar tizimli tahlil qilinadi. Oziq -ovqat mahsulotlari bozorining xususiyatlari – mavsumiylik, saqlash va logistika cheklovlari, importga qaramlik darajasi, brendlararo raqobat va isteʼmolc hilarning sogʻlom ovqatlanishga boʻlgan ehtiyoji – marketing tadqiqotlarini tashkil etishda hal qiluvchi omillar sifatida izohlanadi.
Keywords: Oziq-ovqat bozori; marketing tadqiqotlari; isteʼmolchi xulq -atvori; talab va taklif tahlili; bozor segmentatsiyasi; raqobat muhiti; narxlar dinamikasi; mahsulot sifati; raqamli marketing; klaster tahlili; bozor prognozi; innovatsion marketing yondashuvlari; brend strategiyasi; strategik boshqaruv; isteʼmolchilar ehtiyoji; oziq -ovqat xavfsizligi; bozor barqarorligi; marketing qarorlarini qabul qilish