HUDUDLARDA SANOAT KORXONALARI FAOLIYATINI BOSHQARISHNING TEXNOLOGIK MODERNIZATSIYALASH JARAYONLARINI TAKOMILLASHTIRISH (Marketing Jurnali, 2025)
Maqolada hududiy sanoat korxonalarining texnologik modernizatsiya jarayonlarini baholash va boshqarish mexanizmlari empirik usullar asosida tahlil qilingan. Texnologik indeks, energiya sarfi, asosiy vositalar eskirishi va malakali ishchi kuchi ulushi mezon sifatida qo‘llanilgan. Hududlar kesimidagi tafovutlar aniqlanib, ularni kamaytirish yo‘llari taklif etilgan. Klasterlash, korrelyatsiya va regressiya usullari orqali texnologik investitsiyalarning ishlab chiqarish samaradorligiga ta’siri asoslab berilgan. Yakuniy xulosalar boshqaruv, moliyalashtirish, infratuzilma va kadrlar siyosatiga oid takliflar bilan mustahkamlangan.
Keywords: texnologik modernizatsiya; sanoat korxonalari; hududiy tafovutlar; texnologik indeks; investitsiya samaradorligi; boshqaruv mexanizmlari