TOʻQIMACHILIK SANOATIDA SUNʼIY VA KIMYOVIY TOLALARNING IQTISODIY AFZALLIKLARI (Marketing Jurnali, 2025)
Ushbu maqolada sunʼiy va kimyoviy tolalarning toʻqimachilik sanoatidagi iqtisodiy afzalliklari ilmiy -nazariy asosda tahlil etiladi. Tadqiqotda xomashyo tannarxining pastligi, ishlab chiqarish siklining qisqaligi, energiya va transport xarajatlarining tejalishi, eksport salohiyatining yuqoriligi hamda ishlab chiqarishda mahalliy resurslardan foydalanish imkoniyati kabi omillar iqtisodiy samaradorlik mezonlari asosida yoritilgan. Shuningdek, Oʻzbekistonda sunʼiy tolalar asosidagi ishlab chiqarishni mahalliylashtirish va import oʻrnini bosuvchi strategiyalardagi oʻrni xolis tahlil qilinadi.
Keywords: sunʼiy tolalar; iqtisodiy samaradorlik; toʻqimachilik sanoati; tannarx; eksport salohiyati; import oʻrnini bosuvchi ishlab chiqarish; Oʻzbekiston; sanoat raqobatbardoshligi