SANOAT KLASTERLARIDA MARKETING EKOTIZIMI ISHTIROKCHILARI OʻRTASIDAGI OʻZARO ALOQALAR TAHLILI (Marketing Jurnali, 2025)
Ushbu tadqiqotda sanoat klasterlarida marketing ekotizimi ishtirokchilari oʻrtasidagi oʻzaro aloqalar tahlil qilingan. Klaster ichidagi aloqalar tarmoq xarakteriga ega ekani, hamkorlik va bilim almashinuvi orqali sinergik samaradorlikka erishilishi aniqlan gan. Ijtimoiy tarmoq tahlili orqali ishtirokchilarning markaziylik koʻrsatkichlari baholangan, manfaatdor tomonlar tahlili yordamida esa ularning rol va taʼsir darajalari aniqlangan. Bilim tarqalishi, innovatsion rivojlanish va klasterlar samaradorligi oʻrtasida ijobiy bogʻliqlik mavjudligi asoslab berilgan. Tadqiqot natijalari asosida klaster boshqaruvi va korxonalar uchun amaliy tavsiyalar ishlab chiqilgan.
Keywords: sanoat klasteri; marketing ekotizimi; ijtimoiy tarmoq tahlili; manfaatdor tomonlar; bilim almashinuvi; sinergiya; innovatsiya