TEMIR YOʻL TRANSPORTI KORXONALARIDA ASOSIY FONDLARDAN FOYDALANISH SAMARADORLIGINI BAHOLASHNING NAZARIY ASOSLARI VA METODIK YONDASHUVLARI (Marketing Jurnali, 2025)
Ushbu maqolada temir yoʻl transporti korxonalarida asosiy fondlardan foydalanish samaradorligini baholashning nazariy asoslari va metodik yondashuvlari tadqiq etilgan. Tadqiqotda asosiy fondlarning samaradorligini baholash koʻrsatkichlari tizimi, xalqaro t ajribada qoʻllaniladigan zamonaviy metodlar, xususan, DEA (Data Envelopment Analysis) usuli, fond qaytimi, fond sigʻimi va fond qurollanganlik koʻrsatkichlari tahlil qilingan. Maqolada Oʻzbekiston temir yoʻl transporti korxonalari misolida asosiy fondlarda n foydalanish samaradorligini oshirish yoʻnalishlari aniqlab berilgan.
Keywords: asosiy fondlar; fond qaytimi; fond sigʻimi; samaradorlik; temir yoʻl transporti; DEA; amortizatsiya; kapital unumdorligi