OILAVIY TADBIRKORLIK OMILLARI VA KAMBAGʻALLIK DARAJASINI QISQARTIRISHNING PROGNOZ KOʻRSATKICHLARI (Marketing Jurnali, 2025)
Ushbu maqolada oilaviy tadbirkorlikning rivojlanish omillari va uning kambagʻallik darajasini qisqartirishga taʼsiri ilmiy asosda tahlil qilinadi. Tadqiqotda moliyaviy qoʻllab -quvvatlash, mehnat resurslari salohiyati, ijtimoiy kapital, infratuzilma imkoniy atlari kabi omillarning uy xoʻjaliklari daromadlariga taʼsiri baholangan. Ekonometrik prognozlash natijalari oilaviy tadbirkorlikni kengaytirish kambagʻallikning yiliga 1,5 –2,3 foiz punktga pasayishiga olib kelishi mumkinligini koʻrsatdi. Olingan natijalar oilaviy tadbirkorlikni iqtisodiy barqarorlik va ijtimoiy farovonlikni taʼminlovchi muhim mexanizm sifatida baholash imkonini beradi.
Keywords: oilaviy tadbirkorlik; kambagʻallik; iqtisodiy faollik; daromadlar; prognozlash; regressiya tahlili; ijtimoiy kapital; bandlik