NEYROMARKETING TEXNOLOGIYALARINI ELEKTRON TIJORAT EKOTIZIMIGA INTEGRARIYASI: ENG YIGIT ONLAYN PLATFORMALAR MISABIDA KONVERSION VA FOYDALANUVCHILAR TAJRIBASINI ORTASHTIRISH TAHLILI. (Marketing Jurnali, 2025)
Maqolada Wildberries , Uzum Market va Yandex .Market kabi zamonaviy raqamli marketpleyslarning yuqori raqobat sharoitida neyromarketingning tarmoqlararo metodlarini strategik qo‘llash tahlil qilinadi . Neyromarketing neyrofan va marketing yutuqlarini birlashtirib , isteʼmolchilarning ong osti (implitsit ) reaksiyalarini oʻrganish imkonini beradi hamda elektron tijoratda keng qoʻllanilmoqda . Ishda neyromarketing boʻyicha dolzarb ilmiy adabiyotlar sharhi va uning elektron tijoratdagi roli, jumladan “Marketing 5.0” konsepsiyasi yoritiladi . fMRI , EEG , eye-tracking kabi asosiy instrumentlar hamda UXni va kognitiv yuklamani baholashda qoʻllaniladigan qoʻshimcha biometrik texnologiyalar tavsiflanadi . Neyromarketing yondashuvlarini joriy etish boʻyicha amaliy case-lar koʻrib chiqilib , interfeysni neyro -tadqiqotlar asosida optimallashtirish konversiya va isteʼmolchilar sadoqatini oshirishga qanday xizmat qilishi ilmiy jihatdan asoslab beriladi . Neyrofiziologik maʼlumotlarni yigʻish va ulardan foydalanishda axloqiy normalarga rioya qilish va maxfiylikni taʼminlash zarurligiga alohida eʼtibor qaratiladi . Wildberries , Uzum Market va Yandex .Market misolida neyromarketing metodlarining amaliy qoʻllanilishi , shuningdek shaxsiylashtirish , emotsional triggerlar va real vaqt rejimidagi maʼlumotlar tahlili kabi zamonaviy tendensiyalarning ahamiyati koʻrsatib beriladi . Neyromarketing isteʼmolchi xulqini chuqurroq tahlil qilish orqali konversiya va sadoqatni oshirishga yordam berishi taʼkidlanadi . Xulosa qismida case-lar natijalari , ularning xaridor xulqi va samaradorlik koʻrsatkichlariga taʼsiri keltirilib , keyingi tadqiqotlar uchun tavsiyalar hamda axloqiy jihatlarni hisobga olish boʻyicha takliflar berilgan .
Keywords: neyromarketing; isteʼmolchi xulqi; fMRI; EEG; eye-tracking; emotsional triggerlar; marketing strategiyalari; ong osti qaror qabul qilish; axloqiy jihatlar; raqamli texnologiyalar