XARID QARORLAR QABUL QILISH JARAYONIDAGI XULQIYAT TO'SIQLARI (Marketing Jurnali, 2025)
Ushbu tadqiqotda xarid qarorlarini qabul qilish jarayonida uchraydigan asosiy psixologik va axborotga oid toʻsiqlar oʻrganildi. Emotsional reaktsiyalar, axborot ortiqligi va kognitiv qisqartmalarning isteʼmolchilar xatti -harakatlariga taʼsiri empirik maʼlu motlar asosida tahlil qilindi. Regression va korrelyatsion modellar yordamida xarid chastotasi , narxga asoslangan baholash va hissiy buzilishlar oʻrtasidagi bogʻliqlik aniqlab berildi . Natijalarda klassik ratsional tanlov nazariyasi bilan toʻliq tushuntirib boʻlmaydigan muhim cheklovlar aniqlangan . Emotsional ustuvorlik va maʼlumot yuklamasi isteʼmolchilarning qaror qabul qilishiga sezilarli darajada taʼsir qilgan . Tadqiqotda ushbu omillarni hisobga olish siyosiy va marketing choralarining samaradorligini oshirishga xizmat qilishi mumkinligi koʻrsatib oʻtildi.
Keywords: isteʼmolchi xatti-harakati; emotsional buzilish; axborot yuklamasi; kognitiv toʻsiqlar; ratsional tanlov; xarid qarori; regressiya tahlili; povedencheski iqtisod