O‘ZBEKISTONDA PAXTA-TO‘KMACHILIK KLASTERLARINING IQTISODIYOT BAQARORLIGINI BAHOLASH BUCHUN USLUBIY YUNDASHILISHNI TAKMILLATISH. (Marketing Jurnali, 2025)
Ushbu maqolada O‘zbekistonning paxta -to‘qimachilik klasterlarining iqtisodiy barqarorligini baholash va ta’minlash bo‘yicha metodologik yondashuvlar keltirilgan. Barqarorlik darajasiga ta’sir ko‘rsatadigan omillar aniqlangan hamda moliyaviy, ishlab chiqarish, innovatsion, mehnat, ekologik va axborotiy komponentlarni o‘z ichiga olgan kompleks baholash uchun integral indeks taklif etilgan. O‘tkazilgan tahlil natijasida Farg‘ona viloyatida 2020 –2025 yillar davomida klasterning umumiy iqtisodiy barqarorlik ko‘rsatkichi o‘sish tendensiyasida ekanligi aniqlangan. Barqarorlikni tizimli va ko‘p darajali yondashuvlar asosida kompleks diagnostika qilish metodologiyasi ishlab chiqilgan. Ishda klasterlarning moliyaviy, institutsional, ishlab chiqarish va ekologik barqarorligini mustahkamlash bo‘yicha amaliy tavsiyalar berilgan. Tadqiqot natijalari sanoat klasterlarini boshqarishning samarali vositalarini shakllantirishda nazariy va amaliy ahamiyatga ega.
Keywords: iqtisodiy barqarorlik; sanoat klasteri; paxta -to‘qimachilik sanoati; integral indeks; innovatsion faollik; moliyaviy barqarorlik; ekologik moslashuvchanlik; baholash metodologiyasi 158