SANOATDA RAQAMLI TRANSFORMATSIYA JARAYONLARINI JADALLASHTIRISH (Marketing Jurnali, 2024)
Ushbu maqolada sanoatda raqamli transformatsiyaning xususiyatlari, ulardajoriy etilayotgan zamonaviy raqamli texnologiyalar natijasida ro‘y berayotgano‘zgarishlar, sanoatdagi raqamlashtirish jarayonining korxona va tashkilotlarfaoliyatiga ta’siri hamda ularni rivojlantirish yo‘lidagi izlanishlar haqida so‘zyuritiladi. Iqtisodiyotda raqamli texnologiyalarning tarqalishi va sanoatda raqamlitransformatsiyaning qo‘llanilishi ishlab chiqarish jarayonlari va biznes modellarinio‘zgartiradi. To‘rtinchi sanoat inqilobi bilan bog‘liq texnologiyalar, masalan, sun’iyintellekt, mashinani o‘rganish (machine learning), robototexnika va raqamlitexnologiyalar ishlab chiqarish sanoatidagi ishlab chiqarish sikliga sezilarli ta’sirko‘rsatdi. Maqolada kuzatish va tanlab olish, ilmiy-nazariy, empirik kuzatuvusullaridan foydalangan holda sanoatda raqamli transformatsiyaning qo‘llanilishxususiyatlari va korxonalarda raqamlashtirish jarayonining asosiy jihatlarini aksettiruvchi olimlarning olib borgan izlanishlari, bu sohadagi tadqiqotchilar vatadbirkorlarning fikrlari hamda ilmiy asoslari aniqlangan. Ushbu asosda ishlabchiqarish sanoatining past, o‘rta va yuqori texnologiyalarga ajratilishini hisobga olganholda, raqamli texnologiyalarning asosiy turlarining rivojlanish tendensiyalarianiqlangan. Biznes-jarayonlar va korxonalarni raqamlashtirish shaklida raqamlitransformatsiyada sanoat ishtiroki darajasi ko‘rsatilgan. Shuningdek, korxonalardaraqamli transformatsiyaning boshqa bir qator muhim jihatlari aniqlangan. Kalit so‘zlar: raqamli transformatsiya, raqamlashtirish, sanoat, raqamliiqtisodiyot, raqamli texnologiyalar, sanoat korxonalarini raqamlashtirish, sun’iyintellekt, katta ma’lumotlar (Big Data), mashinani o‘rganish (machine learning),korxona, tashkilot. Аннотация В данной статье рассматриваются особенности применения цифровойтрансформации в промышленности, изменения, происходящие в результатевнедрения современных цифровых технологий, влияние процессацифровизации в промышленности на деятельность предприятий и организаций,а также исследования, направленные на их развитие. Распространениецифровых технологий в экономике и применение цифровой трансформации впромышленности изменяют производственные процессы и бизнес-модели.Технологии, связанные с четвёртой промышленной революцией, такие какискусственный интеллект, машинное обучение (machine learning), WWW.MARKETINGJOURNAL.UZ 202Marketing jurnali 2024-yil, nayabr. №9-sonробототехника и цифровые технологии, оказали значительное влияние напроизводственный цикл в обрабатывающей промышленности. В статье изложены выводы и научные обоснования учёных,исследователей и предпринимателей, отражающие особенности примененияцифровой трансформации в промышленности и основные аспекты процессацифровизации на предприятиях. Для анализа использовались методынаблюдения