TIJORAT BANKLARI MOLIYAVIY BARQARORLIGINI (Marketing Jurnali, 2024)
Ushbu maqolada tijorat banklarining moliyaviy barqarorligini ta’minlashdakorporativ boshqaruv modellarining ahamiyati va afzalliklari tahlil qilinadi. Bankfaoliyatida korporativ boshqaruv tamoyillarini qo‘llash moliyaviy shaffofliknioshirish, xatarlarni samarali boshqarish va uzoq muddatli rivojlanishni ta’minlashdamuhim vosita sifatida namoyon bo‘ladi. Maqolada xalqaro tajriba asosida korporativboshqaruv modellarining turlari, ularning moliyaviy barqarorlikka ta’siri va tijoratbanklarining raqobatbardoshligini oshirishdagi roli yoritilgan. Shuningdek,O‘zbekiston tijorat banklarida korporativ boshqaruvni takomillashtirish uchun zarurbo‘lgan chora-tadbirlar va istiqbolli yo‘nalishlar ko‘rib chiqiladi. Kalit so‘zlar: tijorat banklari, moliyaviy barqarorlik, korporativ boshqaruv,xatarlarni boshqarish, shaffoflik, kuzatuv kengashi, bank strategiyasi, xalqaro tajriba,O‘zbekiston bank tizimi. Annotatsiya В данной статье анализируется значение и преимущества применениямоделей корпоративного управления для обеспечения финансовойстабильности коммерческих банков. Использование принциповкорпоративного управления в деятельности банков является важныминструментом для повышения финансовой прозрачности, эффективногоуправления рисками и обеспечения долгосрочного развития. В статьерассматриваются типы моделей корпоративного управления на основемеждународного опыта, их влияние на финансовую устойчивость и роль вповышении конкурентоспособности коммерческих банков. Также изученынеобходимые меры и перспективные направления для совершенствованиякорпоративного управления в коммерческих банках Узбекистана.