MINTAQALAR IJTIMOIY-IQTISODIY RIVOJLANISHIDAGI NOMUTANOSIBLIKLARNI BARTARAF ETISHDAGI XORIJIY TAJRIBASI (Marketing Jurnali, 2024)
Maqolada mintaqalarning ijtimoiy-iqtisodiy rivojlanishidaginomutanosibliklarni bartaraf etish borasida xorijiy mamlakatlar tajribasi chuqur tahlilqilingan. Mintaqaviy rivojlanishdagi nomutanosibliklarning yuzaga kelish sabablariva ularni bartaraf qilish boʻyicha ilgʻor xorijiy tajribalar koʻrib chiqilgan. Xususan,Germaniya, Yaponiya, Janubiy Koreya, Xitoy, AQSh, Shimoliy Yevropamamlakatlari (Shvetsiya, Daniya, Norvegiya) hamda Osiyo davlatlari (Singapur,Malayziya, Tayvan) kabi rivojlangan davlatlarning tajribasi asosida mintaqalararofarqlarni kamaytirishda qoʻllaniladigan asosiy usullar va vositalar aniqlangan. Xorijiydavlatlarda qoʻllanilayotgan davlat-xususiy sheriklik, klasterlash, raqamlitransformatsiya, hududiy oʻsish qutblari shaklidagi modellar tahlil qilinib, ulardanOʻzbekiston sharoitida foydalanish boʻyicha amaliy takliflar ishlab chiqilgan.
Keywords: ijtimoiy-iqtisodiy rivojlanish, mintaqaviy nomutanosiblik, mintaqaviy iqtisodiyot, xorijiy tajriba, davlat-xususiy sheriklik, klasterlash, raqamli transformatsiya, oʻsish qutblari, Germaniya, Yaponiya, Shimoliy Yevropa, Janubiy Koreya.