XORIJIY TAJRIBANI OʻZBEKISTON AKSIYADORLIK JAMIYATLARI AMALIYOTIGA MOSLASHTIRISH YOʻNALISHLARI (Marketing Jurnali, 2026)
Maqola xorijiy korporativ boshqaruv tajribasini Oʻzbekiston aksiyadorlik jamiyatlari amaliyotiga moslashtirishning asosiy yoʻnalishlarini oʻrganib chiqdi. Tadqiqot G20/OECD korporativ boshqaruv tamoyillari hamda davlat ishtirokidagi korxonalar yoʻriqnomalarini milliy institutsional kontekst bilan qiyosladi. Muallif rasmiy statistik manbalar, qonunchilik hujjatlari va xalqaro tashkilotlar hisobotlariga tayanib, moslashtirishning beshta ustuvor yoʻnalishini ajratdi: kengashlar mustaqilligi, oshkoralik va moliyaviy hisobotning xalqaro standartlarga oʻtishi, mayda aksiyadorlar himoyasi, davlat mulki funksiyasini professionallashtirish hamda kapital bozori infratuzilmasini rivojlantirish. Natijalar 2016-yildan boshlangan islohotlar ushbu yoʻnalishlar boʻyicha barqaror ijobiy siljishni taʼminlaganini koʻrsatdi. Maqola amaliy tavsiyalar tizimini taklif etib, milliy amaliyotni xalqaro standartlarga bosqichmabosqich yaqinlashtirish imkoniyatlarini asosladi.
Keywords: aksiyadorlik jamiyati, korporativ boshqaruv, OECD tamoyillari, kengash mustaqilligi, oshkoralik, IFRS, mayda aksiyadorlar, kapital bozori.