XOʻJALIK YURITUVCHI SUBYEKTLARNING TASHQI SAVDO FAOLIYATIGA BANKLAR TOMONIDAN HISOB -KITOB XIZMATI KOʻRSATISH AMALIYOTINI TAKOMILLASHTIRISH (Marketing Jurnali, 2025)
Tijorat banklarining xoʻjalik yurituvchi subyektlarning tashqi savdo faoliyatiga hisob -kitob xizmati koʻrsatish amaliyotini takomillashtirish, xoʻjalik yurituvchi subyektlarga eksport tushumini oʻz vaqtida olish hamda import toʻlovlarini oʻz vaqtida amalga oshirish imkonini beradi. Jumladan, hujjatlashtirilgan akkreditivlar eksport qilingan tovarlar summasining toʻlanishini toʻliq kafolatlaydi. Aksincha, bank oʻtkazmasida toʻlov kafolatlanmagan hisoblanadi. Maqolada respublika tijorat banklarining xoʻjalik yurituvchi subyektlarning tashqi savdo faoliyatiga hisob -kitob xizmati koʻrsatish amaliyotini takomillashtirish bilan bogʻliq dolzarb muammolar aniqlangan hamda ularni hal etishga qaratilgan ilmiy takliflar ishlab chiqilgan.
Keywords: tijorat banki; akkreditiv; inkasso; bank oʻtkazmasi; chek; bank kafolati; eksport; import; kredit