OʻZBEKISTON HUDUDLARINING IJTIMOIY -IQTISODIY TABAQALANISH DARAJASI TAHLIL QILISHNING USLUBIY ASOSLARINI TAKOMILLASHTIRISH (Marketing Jurnali, 2025)
Ushbu maqolada Oʻzbekiston hududlarining 2018 –2024 -yillar oraligʻidagi ijtimoiy -iqtisodiy tabaqalanish darajasi Regional Disparity Index (RDI) modeli asosida chuqur tahlil qilinadi. Tadqiqotning asosiy maqsadi — hududlararo tafovutlarning oʻzgarish dinamik asini iqtisodiy, raqamli va eksport koʻrsatkichlari orqali oʻlchash hamda konvergensiya tendensiyalarini aniqlashdir. Maqolada YaIM, bandlik, raqamli infratuzilma va eksport hajmi kabi indikatorlar asosida kompozit indeks tuzilib, panel maʼlumotlar tahlili hamda GIS -kartografik vizualizatsiya vositasi orqali hududlararo tafovutlarning makoniy dinamikasi aniqlangan. Natijalar Oʻzbekistonda 2018 –2024 - yillar davomida konvergensiya jarayonining bosqichma -bosqich kuchayganini, biroq ayrim viloyatlarda iqtisodiy diversifikatsiya jarayoni sust kechayotganini koʻrsatadi.
Keywords: hududiy tafovut; RDI modeli; konvergensiya; raqamli infratuzilma; GIS tahlil; panel maʼlumotlar; iqtisodiy tengsizlik