OʻZBEKISTONDA IQTISODIY ISLOHOTLAR SHAROITIDA SOLIQ SIYOSATINI TAKOMILLASHTIRISH (Marketing Jurnali, 2025)
Maqolada Respublikamizda soliq siyosatini takomillashtirishning nazariy, amaliy jihatlari, bugungi kundagi muammolari tahlil qilingan. Bugungi kunda soliq siyosati davlat tomonidan olib borilayotgan iqtisodiy siyosatda muhim oʻrin egallab, soliq toʻlovchil arning huquqiy madaniyatini yanada yuksaltirish, davlat byudjeti soliq tushumlarining barqarorligini taʼminlash, soliq intizomini mustahkamlash bilan bir qatorda soliq toʻlovchilar oʻrtasida tenglikni taʼminlashga xizmat qiladi. Ilmiy tadqiqot doirasida Oʻ zbekiston Respublikasida amalga oshirilayotgan soliq siyosati, maʼmurchiligidagi muammolar tahlil etilgan va xorij tajribasi oʻrganilib, ushbu tajribalarni milliy soliq tizimimizda qoʻllash imkoniyatlari baholangan. Shuningdek, Oʻzbekistonda soliq siyosati ni takomillashtirishning ustuvor yoʻnalishlari sifatida soliqqa tortishni takomillashtirish, soliq toʻlovchilar uchun tenglik muhitini yaratish, ayrim soliq imtiyozlarini bekor qilish masalalari boʻyicha aniq takliflar ishlab chiqilgan.
Keywords: soliq siyosati; soliq maʼmurchiligi; fiskal siyosat; soliq tizimi; soliq toʻlovchi; soliq nazorati; soliq xizmati; soliq imtiyozi