IQTISODIYOTGA TOʻGʻRIDAN -TOʻGʻRI XORIJIY INVESTITSIYALARNI JALB QILISH MEXANIZMIGA TAʼSIR ETUVCHI OMILLAR TAHLILI (Marketing Jurnali, 2025)
Mazkur maqolada Oʻzbekiston iqtisodiyotiga toʻgʻridan -toʻgʻri xorijiy investitsiyalarni jalb qilish mexanizmlariga taʼsir etuvchi asosiy omillar tizimli ravishda tahlil qilingan. Ichki bozor hajmi, inflyatsiya darajasi, valyuta kursining barqarorligi, foiz stavkalari, tashqi qarz miqdori, siyosiy va huquqiy barqarorlik, davlat boshqaruvi sifati, soliq siyosati hamda institutsional infratuzilma kabi omillarning toʻgʻridan -toʻgʻri xorijiy investitsiyalar oqimiga taʼsiri baholangan. Tahlil natijalari xorijiy i nvestitsiyalarni jalb qilish jarayonlarini takomillashtirish, investitsiya muhitini yaxshilash va iqtisodiy barqarorlikni taʼminlash boʻyicha amaliy takliflar ishlab chiqish imkonini beradi.
Keywords: toʻgʻridan -toʻgʻri xorijiy investitsiyalar; investitsiya muhiti; inflyatsiya; valyuta kursi; siyosiy barqarorlik; soliq siyosati; mulk huquqi; davlat boshqaruvi; institutsional omillar