OʻZBEKISTON QATTIQ CHIQINDILARNI QAYTA ISHLASH KORXONALARI DA INNOVATSION MENEJMENT STRATEGIYALARI DAN FOYDALANISH (Marketing Jurnali, 2025)
Ushbu maqolada Oʻzbekistonda qattiq chiqindilarni qayta ishlash korxonalarini rivojlantirishda innovatsion menejment strategiyalaridan foydalanishning nazariy va amaliy jihatlari tahlil etiladi. Soʻnggi yillarda mamlakatimizda ekologik muammolarni bartaraf etish, chiqindilar hajmini kamaytirish hamda ularni iqtisodiy samarador manbaga aylantirish boʻyicha muhim tashabbuslar amalga oshirilmoqda. Shu bilan birga, mavjud chiqindilarni qayta ishlash korxonalarining ishlab chiqarish quvvatlari, texnologik imkoni yatlari va boshqaruv mexanizmlari zamon talablariga toʻliq javob bermasligi ushbu sohada innovatsion yondashuvlarni joriy etishni taqozo etadi. Maqolada chiqindilarni qayta ishlash tizimida xalqaro tajriba, xususan, Yevropa Ittifoqi va Osiyo mamlakatlari amaliyoti oʻrganilib, Oʻzbekiston sharoitida qoʻllash mumkin boʻlgan samarali strategiyalar tahlil qilingan. Shuningdek, innovatsion menejmentnin g asosiy tamoyillari — resurslardan oqilona foydalanish, ekologik xavfsizlikni taʼminlash, qayta tiklanuvchi ene rgiya manbalaridan keng foydalanish, raqamli boshqaruv vositalarini joriy etish hamda davlat -xususiy sheriklik asosida loyihalarni amalga oshirish istiqbollari koʻrib chiqilgan.
Keywords: Oʻzbekiston; chiqindi; qattiq chiqindilar; chiqindilarni qayta ishlash; innovatsion menejment; strategiya; ekologik xavfsizlik; yashil iqtisodiyot; chiqindi poligonlari; qayta tiklanuvchi energiya; atrof -muhit muhofazasi; chiqindilarni boshqarish; raqamli boshqaruv; logistika