EKSPORT FAOLIYATINI DIVERSIFIKATSIYA QILISH JARAYONIDA MOLIYAVIY MEXANIZMLARNI OPTIMALLASHTIRISH YOʻNALISHLARI (Marketing Jurnali, 2025)
Ushbu maqola eksport faoliyatini diversifikatsiya qilish jarayonida moliyaviy qoʻllab -quvvatlash mexanizmlarini optimallashtirish yoʻnalishlarini tizimli tahlil qilishga qaratilgan. Jahon iqtisodiy muhitidagi oʻzgaruvchan sharoitlar, xalqaro bozorlar talab ining noaniqligi va raqobat kuchayishi natijasida eksport faoliyatining samaradorligini oshirish masalasi mamlakatlar uchun strategik ahamiyat kasb etmoqda. Maqolada avvalo eksportni diversifikatsiya qilishning nazariy asoslari, moliyaviy mexanizmlarning r oli va ularning samaradorligini baholash metodologiyalari koʻrib chiqilgan. Shuningdek, maqolada davlat siyosati, moliyaviy institutlar va xususiy sektor ishtirokida amalga oshiriladigan moliyaviy qoʻllab - quvvatlash vositalarining integratsiyalashgan model i kabilarga eʼtibor qaratiladi.
Keywords: moliyaviy mexanizmlar; risklarni boshqarish; eksport samaradorligi; investitsiya strategiyalari; moliyaviy barqarorlik; bozor portfeli kengaytirish; innovatsion moliyaviy instrumentlar; xalqaro savdo siyosati