TURIZMDA RAQAMLI MARKETING STRATEGIYALARINING AMALIY SAMARADORLIGINI TAHLIL QILISH (Marketing Jurnali, 2025)
Ushbu maqolada turizm korxonalarida raqamli marketing strategiyalarining samaradorligi tahlil qilinib, raqamli ishtirok indeksi, brend xabardorligi, mijozlarni saqlab qolish va konversiya samaradorligi oʻrtasidagi bogʻliqlik aniqlangan. Tadqiqotda AHP ogʻi rliklash usuli va parametrik survival modellar (Weibull, Gompertz, eksponensial) yordamida uchta manzil klasteri (ekoturizm, meros obyektlari, shahar mehmondoʻstligi) boʻyicha raqamli ishtirokning barqarorligi baholangan. Natijalar shuni koʻrsatadiki, adap tiv shaxsiylashtirish strategiyalari statik kampaniyalarga nisbatan yuqoriroq ishtirok, retention va konversiya darajalarini taʼminlaydi. Bu holat raqamli ishtirokni turizmda strategik moslashuv va xulqiy kalibrlash mexanizmlarining muhim elementi sifatida tasdiqlaydi.
Keywords: raqamli marketing; turizm; AHP; survival modeli; shaxsiylashtirish; raqamli ishtirok; konversiya; retention